Кои са най-популярните материи за дамски бански?

Кои са най-популярните материи за дамски бански?

Съдържание:


Всяко лято има своята история, но Вашата може да придобие още по-очарователно излъчване с правилния дамски бански. Няма значение дали планирате да се излежавате на слънце на плажа и да се наслаждавате на пясъка, да плувате в морето или басейна. Всеки малък детайл е от значение за Вашето удобство и визия като материята, от която е изработено облеклото Ви.

Когато става въпрос за водни спортове, традиционните бански са изработени с дизайни и от тъкани, които са ориентирани към намаляване на съпротивлението при движение във водата. Тези за ежедневието са насочени повече към естетиката и комфорта.

Колебаете се към кои модели да се насочите? В тази статия ние, от Belioonline.bg, ще Ви помогнем да направите правилния избор.

Натурална или синтетична материя?

В днешно време, все повече хора са ориентирани към екологичния начин на живот. Затова търсят алтернатива на някои от най-използваните тъкани като трико и еластан.

Докато натуралните материи са често използвани за дрехи като рокли и ризи, те не могат да предложат най-доброто на плажа. Причината е, че не са достатъчно дълготрайни, издръжливи на различни влияния и нямат достатъчно еластан. Склонността им да абсорбират водата ги прави нефункционални, когато сте на почивка и искате бързо да изсъхнете. Те остават мокри и натежават, което би допринесло за едно не толкова приятно изживяване.

Затова, когато става въпрос за дамски бански, се използват предимно синтетични материали, които имат по-добри качества. Например – способност да издържат на хлора, солената вода и слънчевата светлина, както и по-голяма издръжливост на износване. Това удължава живота им и Ви позволява да се радвате на визията си няколко сезона.

Кои са най-популярните материи за дамски бански?

Кои са най-добрите варианти за дамски бански?

Когато става въпрос за летни приключения на морето или в басейна, всяка дама иска не просто да изглежда впечатляващо, а и да получи най-доброто качество. Затова повечето материали за бански съдържат определено количество еластан, за да паснат на всяка фигура и извивка. И по този начин да осигурят перфектното прилагане и удобство за всяка цел – плуване, спортуване, релаксиране и други.

Интересен факт, е че еластанът представлява синтетично влакно, което присъства в много различни платове и осигурява по-голямо разтягане. Разработен е през 60-те години на 20-ти век, за да отговори на нуждите на модната индустрия. Използва се в различно съотношение, в зависимост желаните качества, които производителят иска да предложи. Обикновено присъства с около 10-20%.

Специалистите споделят, че най-добрите тъкани са тези, които са бързосъхнещи, не променят формата си, когато са мокри и цветовете им са устойчиви на жаркото слънце и пране.

Някои от моделите от по-високия ценови клас предлагат и допълнителни предимства като:

  • UV защита – изработват се от специални платове, които имат свойството да блокират или абсорбират ултравиолетовите лъчи. Те предпазват кожата от вредното въздействие на слънцето и минимизират риска от кожни увреждания.
  • Устойчивост на хлор – това е агресивно вещество, което се използва за дезинфекция на водата в басейните и може да причини избледняване, загуба на еластичност и увреждане на тъканите. Професионалните спортисти избират материи като полиестер и полиамид, защото те притежават по-голяма устойчивост при постоянно излагане на хлор.

От значение ли е видът на материята?

Много дами се водят от факта, че нямат намерение да тренират професионално плуване или да посещават често басейна през лятото. Затова и не обръщат внимание от какво са изработени моделите, които привличат вниманието им.

Истината е, че с толкова качествени марки на пазара, изборът може да бъде не само огромен, а и много труден. Нашият съвет е – не пренебрегвайте вида на материята, от която е изработен Вашият дамски бански. Тя не само може да допринесе за невероятните Ви преживявания, но и да отговори на Вашите нужди и занимания.

Препоръчваме Ви да обърнете внимание на най-добрите тъкани:

Кои са най-популярните материи за дамски бански?

Еластан (ликра)

Тази материя е позната още като спандекс и ликра. Изработва се от 85% полиуретан и е проектиран, така че да може да се разтяга до определени граници и без да губи първоначалната си форма. Прилича донякъде на гумата, но е много по-лек, здрав, гъвкав материал. На практика можем да кажем, че я превъзхожда в множество аспекти. Заради специалната технология на изработка може да се разшири до 8 пъти от първоначалначалния си размер.

Затова дамските бански, изработени от тази тъкан имат множество предимства като:

  • Устойчивост на хлор и солена вода – това е много важно за активни занимания – плуване и водни спортове. Тези вещества често бързо увреждат други материи, но еластанът запазва своята еластичност и ярки цветове дори след многократни контакти с хлорирана вода.
  • Съхнат бързо – еластанът има изключителна способност да отблъсква влагата и да позволява на въздуха да циркулира през тъканта. Материята не задържа влагата, а я изпарява бързо, което води до бързото съхнене след излагане на вода.

Освен това, моделите от еластан притежават изключителна мекота и комфорт, което ги прави приятни за носене. Допълнително предимство са адаптацията към тялото и осигуряването на усещане за „втора кожа”.

Съчетанието на всички тези фактори ги прави предпочитан избор сред плувците и любителите на плажа.

Кои са най-популярните материи за дамски бански?

Найлон (полиамид)

Думата “найлон” е общ термин, който се отнася за синтетични полимери, използвани при производството на различни видове дрехи и дамски бански. За разлика от традиционните материали като памук и вълна, те са изцяло синтетични и не съдържат органични компоненти.

Дамските бански, направени от тази материя са стилен и функционален избор за всяка дама, която търси качество и функционалност. Най-голямото им предимство са техните изключителни здравина и устойчивост. Издръжливи на износване и разтягане, което гарантира дълготрайност, дори при интензивна употреба.

Предлагат отлично прилягане към тялото, като подчертават фигурата и осигуряват комфорт по време на плуване или почивка на плажа. Гъвкавостта на материала позволява свободно движение, без ограничаване на движенията.

Освен това, тъканта притежава и важни характеристики като – не задържа на влага и бързо съхне, устойчивост на хлор и UV лъчи. Това ги прави подходящи за употреба както в басейна, така и на открито, като осигурява защита на кожата от неблагоприятните въздействия на слънчевата светлина и хлорираната вода.

Полиестер

Това е още една синтетична тъкан, получена от петрол и е въведена в модата през седемдесетте години. Този материал често се използва в комбинация с естествени влакна, като памук. Такива комбинации помагат за подобряване на свиването и издръжливостта. Въпреки това, се използва широко самостоятелно в производството на бански костюми, заради добрите си характеристики.

Дамските бански от полиестер се нареждат сред най-издръжливите и универсални опции за плаж и плуване. Специфичните му качества ги правят идеални за интензивна употреба и разнообразни активности във водата.

Едно от най-значимите предимства е тяхната изключителна устойчивост на износване и на влиянието на хлорирана вода. Това означава, че Вашият бански ще запази своята форма и цветове, дори след многократни посещения на басейн.

Кои са най-популярните материи за дамски бански?

Как да поддържате банските си?

Като професионалисти с дългогодишен опит, ние Ви съветваме:

  • Преди пране в пералня, изплаквайте Вашите бански с хладка вода, за да премахнете остатъците от хлор, сол и кремове за тяло, които могат да увредят тъканите.
  • Избягвайте използването на сушилня, тъй като високата температура може да навреди на гъвкавостта и цветовете на материала. Вместо това – оставете го да изсъхне на сянка, далеч от пряка слънчева светлина.
  • Не е препоръчително използването на силни перилни препарати или омекотители, които могат да повредят влакната.
  • Прането на ръка с мек сапун ще помогне да запазите деликатните материи.

Спазвайки тези прости стъпки, ще удължите живота му и ще запазите неговия вид като нов за много летни сезони.

А Вие избрахте ли Вашите нови бански?

Открийте ги в нашия онлайн магазин и се насладете на красивите цветове, дизайни и шарки от нашата НОВА колекция.

Оценете тази публикация