Какво не знаете за дамските пижами?

kakvo-ne-znaete-za-damskite-pizhami-3

Есента е идеалното време да прекарате спокойни нощи у дома и да се отдадете на любимото си занимание. Ако и Вие обичате да се наслаждавате на мекотата и комфорта, ние от Belioonline.bg, ще Ви помогнем да откриете правилната дамска пижама.

В предната ни статия, можете да научите повече как да подберете идеалния модел за есента. Днес ще продължим с темата, като Ви споделим как любимите пижами са достигнали до нас в съвремието. Ще преминем през няколко интересни исторически факти и ще продължим с любопитна информация, която може би не сте чували.

Каква е историята на пижамите?

Много хора и до днес смятат, че пижамите винаги са били част от нашето ежедневие. И донякъде са прави!

Произходът на думата „пижама” идва от хинди – “pae jama” или “pai jama”, което означава облекло за крака или дреха за крака. Нейната употреба датира още от 13 век по времето на Османската империя. По това време пижамата не е изглеждала по познатия днес начин. Обикновено е представлявала свободна риза с панталони, завързани на талията с шнур. За дамите е имало и алтернативна визия – свободно падаща нощница. Първият модел е бил носен и от двата пола в Индия, Иран, Пакистан и Бангладеш.

Пижамата е можело да бъде плътно прилепнала по целия крак или свободна, а в талията, коленете, прасците и глезените е имало възможности за пристягане. Обикновено се носели с туника с колан, стигаща до коленете. Въпреки че думата е хинди, подобни облекла се срещат в традиционни носии в целия Близък и Далечен изток.

От началото на 1600 до средата на 1800 години „нощните” или „спалните” ризи са наподобявали днешните ризи по външен вид. Единствената разлика била, че имали по-отворено деколте. По-елегантните нощни ризи били гарнирани с дантела отстрани на ръкавите и врата.

Едва в края на 1800 г. нощните ризи стават достъпни в различни материи – фланел, памук, лен и обикновена или цветна коприна.

Смята се, че пижамите са били въведени в западния свят около 1870 година, когато британските колониалисти са били впечатлени от местното облекло. Те видоизменили модела и вкарали малко западна мода в изработката му. Така широките риза и панталон били вталени, а материите разнообразни. Изследователите пренесли пижамите и в западния свят, давайки възможност на много дизайнери да развихрят въображението си.

kakvo-ne-znaete-za-damskite-pizhami-2

До края на 19 век терминът пижама се използва, за да опише дреха от две части: долнище – панталон и горнище – подобно на блуза.

Само за 2 години, новата алтернатива за спане се разпространява и добива голяма популярност. Все пак, новите пижами са все още наравно популярни с нощните ризи. С времето, те започват да се смятат за модерни и подходящи за активен начин на живот.

Филмът от 1934 г. „Случи се една нощ“, с участието на Клодет Колбер допълнително популязират тази идея сред дамите. В сцена във филма, тя носи чифт мъжки пижами и се превръща в истински хит сред младите момичета.

Докато мъжките пижами неизменно били изработени от памук, коприна или фланел, дамските били направени от ярко щампована коприна, декорирани с панделки и дантела. Тагавашните модели се отличавали със своите повдигната талия и обемни крачоли, събрани в глезените тип „турски панталони”. В началото на 20-ти век, модата се променя и започват да се набляга на паднали талии, елегантни силуети и прави крачоли.

Модата продължава да се променя и през 40-те години на миналия век, пижамите завладяват женските сърца. Дамите вече не се ограничават до стандартни модели, които са еднотипни и приличат на мъжките. Тенденциите започват да се изменят от къси панталони до коляното, които впоследствие се превръщат в тип „бебе кукла”. При тях горна част била без ръкави с волани в подгъва и балонени бикини, набраздени на отворите на краката. До средата на 60-те този модел бил стандартно лятно нощно облекло за милиони момичета и жени.

А знаете ли, че…?

Едва ли ще се изненадате, че първите, получили достъп до пижамите, са били кралските особи, благородниците и богатите търговци.

През Средновековието само монарсите и тези с благороден произход са носели пижами. Вдъхновени от индийските, азиатските и римските костюми, те били украсени в сложни дизайни и шарки с широки ръкави. Докато по-бедните хора сами изработвали облеклото си за спане, и обикновено носили широки нощници, които падали свободно по тялото.

kakvo-ne-znaete-za-damskite-pizhami-5

Какво още не знаете за пижамите?

През 19 век пижамите са били придружени от нощни шапчици. Целта е била да предпазват главата от студа през зимата. Зад този дизайн има известен замисъл. Заострената шапка била достатъчно дълга, за да се увие около врата като шал, но не толкова дълга, че да задуши човека посред нощ.

Носенето на пижама от леглото до късната закуска е на мода от началото на 1900 г. Става популярен от модния дизайнер Пол Поаре. Той създава копринени пижами за носене през деня и за сън. 200 години по-късно все още виждаме тази тенденция да е актуал на и до днес сред дамите, предпочитащи да носят халати над пижамите си.

Въпреки че Париж е смятан за един от най-модерните градове в света и лидер в модните тенденции, там идеята за пижамите се утвърждава едва в средата на 19 век.

Ако това Ви се струва странно, през 90-те години на миналия век в Япония пижамите придобиват една по-различна форма. Хората решили, че ще е забавно да се косплейнат (преоблекат) в пижами, наподобяващи животни. Така се появила една съвсем различна индустрия.

Кигуруми (kee-goo-ROO-mee) е думата, която описва пижамите, които са направени да изглеждат под формата на гигантско плюшено животно. Тази тенденция продължава да бъде популярна тенденция, вече и в целия свят – обикновено позната на хората сега като “комбинезони”.

Друг интересен факт е, че 20 ноември е национален ден на пижамата. На него хората носят любимата си пижама на работа или в училище, за да помогнат за набирането на пари за благотворителност.

Целта на деня е да събере средства и да популяризира програмата „Любов към ученето“ на фондация „Пижама“, която подкрепя деца в приемни семейства.

Изберете своето ново вдъхновение с Бельоонлайн.

В нашия онлайн магазин ще откриете страхотни и актуални модели дамски пижами, с които ще превърнете всяка нощ във вдъхновяващо преживяване. Поръчайте ги още сега!

Оценете тази публикация